Blog

Митове за домовете за възрастни хора: как стоят нещата в действителност?

В съзнанието на повечето хора старческият дом е катастрофален завършек на старостта, на който егоистични и безчувствени роднини обричат нещастните възрастни хора. Създаването на много ужасяващи митове за трудностите на живота в тези институции е подпомогнато от различни единични случаи в пресата.
Всичко обаче тече, всичко се променя – и дори в тази закостеняла сфера се случват много драматични промени към по-добро. Въпреки това митовете все още са удивително упорити: страхът за съдбата на роднините и чувството за вина са принуждаващи за много хора по всякакъв начин да избягват настаняването на възрастните си родители в такива центрове.

Е, съществуват и фактите, които да ги унищожат. Нека се опитаме да направим това и ние от позицията на съществуващ опит в един от тези центрове.
Угризения на съвестта
Това е най-сериозният препъни камък, освен липсата на средства, което по никакъв начин не позволява на децата и внуците на безпомощни възрастни хора да ги уредят в добър дом.
„Е, майка ми ме отгледа, научи ме на толкова много неща и накрая да я изпратя там?!“ – срещу този стоманобетонен аргумент, всички ваши собствени рационални мисли са разбити, всички напълно хуманни предложения отвън са блокирани.
Спрете и просто помислете: как се чувства майка ви сама, когато сте постоянно на работа и собственото ви семейство също се нуждае от внимание? Сигурни ли сте, че тя се чувства добре между „домашните стени“, ако няма с кого да говори?
Лекарите, работещи в спешното, отдавна са разбрали причината за честите обаждания от възрастни хора. Те далеч не винаги са в истинско влошаване на здравето, но в необходимост да поговорят – да се оплачат, така че някой да ги изслуша внимателно… Признайте си: слушате ли с интерес безкрайния поток от отдавна запаметени спомени и от ден на ден повтарящи се здравни оплаквания, мисли за живота, за съседите и т.н.?
В старчески дом роднините ви ще имат голяма аудитория от свои връстници – хора, които мислят в същите категории като тях. В крайна сметка домът за възрастни хора не е затвор, а среда, в която те да се чувстват обгрижвани, уважавани и в безопасност.
Всички домове са мрачни и сиви
Сива, мрачна сграда, която не е виждала ремонти от отварянето си, тъмни стени, докоснати от гъбички, зловеща миризма на обеднела, безнадеждна старост – такава картина неизменно възниква в съзнанието на повечето хора при самото споменаване на старчески дом.
В нашия дом е чисто, приятно и уютно. Стените са боядисани в спокойни, меки цветове, добре поддържани лични тоалетни и бани, които блестят, в стаите – удобни мебели, красиви спални принадлежности, гардероби, телевизори, красиви картини и пана.
Но основната причина да разгледаме по-отблизо частен дом, разбира се, не е само в предлаганите удобства за настаняване. За възрастен човек е много трудно да управлява дома си: изведнъж изтече кран, запушена канализация или току-що изгоряла крушка – всички тези, доста ежедневни проблеми, могат да се превърнат в кошмар за възрастния.
Освен това къщата трябва да бъде почиствана редовно. Какво е усещането за осемдесетгодишна баба да носи прахосмукачка, тежка кофа с вода, играеща с мопове и парцали? И колко възрастни хора са достатъчно здрави, за да поддържат реда в къщата? Всеки пети от тях на възраст 75-80 години вече има диагноза болестта на Алцхаймер или деменция.
А в старческия дом има цял екип от чистачи и санитари, които се грижат всички стаи да са чисти всеки ден.
Храната е оскъдна и безвкусна
Роднините на възрастните хора се страхуват от мисълта, че те ще гладуват, което е разбираемо и непоносимо.
Друг момент: болестта и постепенното развитие на сенилна деменция лишават възрастните хора от способността да се хранят сами. Те трябва да се хранят с лъжица – и да се хранят внимателно и много често с убеждаване – точно като малките деца.
В домът няма нужда да се страхувате, че любимия човек ще седи гладен дни наред: санитарите са изключително търпеливи и знаят как да хранят дори и най-капризния възрастен.
Какво има в менюто? Със сигурност не се предлагат пържоли, салати с майонеза, колбаси със съмнително качество, пържени картофи и други ястия, които по някаква причина се считат за атрибути на „добрата“ и задоволяваща храна. Но вашите родители ще получат всичко, от което се нуждаят, в съответствие с многобройните им диагнози: вкусни зърнени храни, сезонни зеленчукови ястия, варено и задушено месо до омекване, добри риби, здравословни напитки, плодове и зеленчуци.
„Ще се радваме, но е твърде скъпо!“
Уви, пълните разходи за настаняване на възрастни хора в частни домове са наистина достъпни само за хора със среден или по-висок доход. Винаги обаче има решение за умерено печелещите хора – просто трябва да се разберете с мениджърите на центъра за условията на предоставените пакети от услуги.
От какво можете да спестите: например да настаните роднината си не в единична стая, а в двойна стая. За много възрастни хора дори е по-добре, ако имат компания.
Освен това всеки възрастен човек в страната получава пенсия – понякога дори много прилична. Цялата сума или част от нея може да бъде похарчена за издръжката му в дома. Почти всички иман недвижим имот понякога няколко, които се отдават под наем или продават.
И какво ще кажат хората … Е, знаете ли, те са склонни да бъдат любопитни за живота на някой друг, да осъждат, обвиняват и заклеймяват. В края на краищата, какво ви интересува клюката, ако със сигурност знаете, че по този начин предоставяте достойни условия на майка или баща, дядо или баба?
Трябва да бъдем хора и да можем да останем хора с всички отговорности и задължения, които имаме, да запазим ценностите на нашите възрастни майки и бащи, баби и дядовци, да дадем добър пример на децата си и внуците си. Те повярвайте гледат и запаметяват, включват се активно и с удоволствие, когато им се показват добрите практики за уважение и любов към неможещите, към възрастните и урокът, който им се преподава е, че старостта не е проклятие, а мъдрост.

Къде и как е най-добре да се грижим за възрастните хора?

Възрастният човек е като детето. Той отново се нуждае от грижи. Това, разбира се, не се отнася за всички хора, но често е необходимо, постоянно, дори денонощно наблюдение на възрастния човек.
Защо възрастните хора се нуждаят от грижи? Това се дължи на здравословното състояние. Понякога тялото е изложено на сериозни заболявания, някои имат мускулна атрофия и често се появява сенилна деменция. При всяко от тези състояния е трудно за възрастен човек самостоятелно да се грижи за себе си. Готвенето, миенето и изобщо най-елементарните всекидневни дейности се превръщат в изпитание. А при наличие на психични разстройства, свързани с възрастта, възрастните хора могат да си навредят.

ТРУДНОСТИ И ОСОБЕНОСТИ ПРИ ГРИЖИТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА
Отговорните роднини често започват да живеят с по-възрастните си роднини. Те са водени от чувството си за дълг, грижат се за тях, което с времето се превръща в сложна и изтощителна рутина.
Надзорът става изморителен процес, но често не отменя основната трудова дейност. В резултат на това децата или внуците бягат на работното място през деня, прибират се вечер у дома и започват да чистят, мият и хранят. Тоест, той е по-труден от родителския отпуск, дори в смисъл, че дейността не е платена и не елиминира необходимостта от печалба.

Мнозина решават да наемат човек, който да се грижи за възрастния човек. Това прави задачите малко по-лесни, но наетия работник има график, според който в края на работния ден напуска дома, а близките му отново остават сами с нуждите на своя близък.

Какво правите всеки ден, когато сами се грижите за свой роднина:
• Готвите за него и го храните;
• Провеждате хигиенни процедури;
• Купувате лекарства и следите за техния прием;
• Осигурявате грижи за цялото тяло, ако възрастния човек има парализа или частична загуба на двигателната активност.
Това е по-трудно от грижата за малко дете, тъй като сенилната деменция може да бъде придружена от агресия, постоянно мърморене, паника и други прояви.

ГРИЖИ СЕ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА САМОСТОЯТЕЛНО – ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ
Много хора избират да се грижат лично за близките си. Често морално по-лесно е възрастните хора да приемат точно такава опция: те чувстват, че не са изоставени. Има обаче възрастни роднини, които, напротив, изпитват дискомфорт, смятат себе си за тежест за близките си хора.
Ако става въпрос за външни лица, е по-лесно да се разгледат специализирани институции, например домове за възрастни хора.

ПРЕДИМСТВА НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Основният критерий, по който се избират специализираните домове е денонощната грижа. В тези специализирани институции работят служители, които са обучени да се справят в грижите към възрастните пациенти. В тези институции се установява пълно наблюдение, постоянно медицинско обслужване и всички необходими процедури, независимо от здравословното състояние и мобилността на пациента.
Недостатъкът е, че трябва да пътувате, за да посетите своята роднина, но условията са по-удобни. Специализираното денонощно наблюдение на възрастните хора, психологически спокойната среда, комуникацията с връстници – възрастните хора го оценяват.

Ако вашият любим човек страда от психични разстройства, свързани с възрастта, той определено ще бъде по-сигурен в старчески дом, отколкото сам вкъщи.

Какво си заслужава да проучите:

• График на персонала (брой специалисти в различно време на деня).
• Режим и диета.
• Условия за оказване на първа помощ и реанимация, ако е необходимо.
• Поддържане на чисти и уютни стаи.
• Условия за приемане на лекарства, ако пациентът има нужда от тях.
• Специално оборудване за сложни пациенти (легла, хигиенни условия и др.).
• Осигуряване на свободно време и разходки.