Какво представлява деменцията?

Сенилната деменция е известна още като деменция или, научно, сенилна деменция . Това заболяване засяга възрастните хора, застаряващите хора – обикновено баби и дядовци на възраст над 80 години. Винаги е важно да разпознавате симптомите на деменцията  своевременно, за да спрете развитието му.

 

Какво представлява деменцията при старите хора?

Все по-често възрастните хора са изправени пред лудост, в някои случаи склонността към него се наследява. Поради увреждане на мозъка, умствените, когнитивните, социалните функции се губят. Освен това дори хора, които преди това са запазили ясно съзнание, могат да бъдат податливи на деменция.

Въпреки че причините за деменция при възрастните хора все още не са напълно изяснени, тази диагноза се превръща в тежко бреме за роднините на пациента.

 

Деменция, свързана с възрастта: симптоми

Необходимо е да се идентифицират признаци на лудост още преди да отидете на лекар, за да помогнете на пациента възможно най-скоро. В ранните стадии заболяването може да е слабо изразено. Но е важно да се прави разлика между свързаната с възрастта деменция и обичайните прояви на старостта, дори ако не сте лекар.

С напредването на сенилната деменция човек спира да спазва добра хигиена и самообслужване. Гледката става неподредена, появява се остра миризма. С развитието на болестта на Алцхаймер и деменцията те предизвикват тенденция към събиране на боклук. Възрастен човек не изхвърля сам почти никакви боклуци и не позволява на другите да го правят. Ако пациентът живее сам, той буквално се удавя в планини от боклук, така че съседите ще знаят за проблема по миризмата на гниене.

Други признаци:

  • човек престава да се грижи за семейството и живота;
  • лицата на дори най-близките хора – деца и внуци – се изтриват от паметта;
  • социалните прояви намаляват.

Деменцията не са само влошаване на интелектуалните способности, паметта и уменията. Това е и изостряне на инстинктите, безразличие към чувствата на другите, към правилата. Когнитивните способности и умения се влошават, личността бавно се влошава.

 

Деменция, свързана с възрастта: признаци при жени и мъже

Полът влияе върху развитието на болестта. Типични признаци при жените са склонността да плачат и да се разстройват от дреболии, желанието постоянно да се самосъжаляват и да предизвикват съжаление у другите.

Други симптоми:

  • нездравословно подозрение към събеседника;
  • силно изразен инат;
  • неконтролиран апетит, невъзможност за засищане.

Лудостта при жените може да бъде придружена от увеличаване на обема на храната. Тук не става въпрос за лакомия: човек просто забравя, че наскоро е ял. Увеличава се теглото, възникват проблеми със стомашно-чревния тракт и гадене.

При мъжете лудостта се проявява с мрънкане и подозрение. Чести симптоми:

  • склонност към лекции, „преподаване на живот” на другите;
  • нездравословен егоцентризъм;
  • ревност, утежнена от подозрение;
  • самохвалство, арогантност, нарцисизъм.

Понякога деменцията при мъжете се допълва от нездравословна сексуалност, нахално и дори асоциално поведение. Тези прояви се чувстват, ако са засегнати челните дялове на мозъка.

Отначало болестта е фина. Но скоро семейството ще се изправи пред въпроса как да помогне на любим човек с деменция.

Колкото по-скоро се открият признаците на деменция, толкова повече надежда има за възрастния човек. Навременно започналото лечение ви позволява да забавите разпадането на личността до краен предел. Това означава, че докато признаците се развият до тежки форми, човекът ще остане независим и социално активен.

 

Деменция: как да помогнем на възрастните хора

Лечението на деменцията, за съжаление, все още не е възможно. С течение на времето деменцията неизбежно прогресира, въпреки че медицинските грижи могат да спрат и забавят нейните прояви. На колко години започва това заболяване зависи от характеристиките на организма и скоростта на стареене. Но, независимо от възрастта, деменцията без контрол преминава в тежки стадии за година-две. Ако обаче грижите и наблюдението на лекарите бъдат незабавно осигурени, приемлив жизнен стандарт може да бъде удължен с още десет години, понякога дори по-дълго.

Колкото и да започва безумието, роднините и приятелите трябва да бъдат търпеливи с проявите му. Като правило няма човешка вина: причината е инсулт, атеросклероза, интоксикация на мозъка – това води до смърт на нервните клетки.