Къде и как е най-добре да се грижим за възрастните хора?

Възрастният човек е като детето. Той отново се нуждае от грижи. Това, разбира се, не се отнася за всички хора, но често е необходимо, постоянно, дори денонощно наблюдение на възрастния човек.
Защо възрастните хора се нуждаят от грижи? Това се дължи на здравословното състояние. Понякога тялото е изложено на сериозни заболявания, някои имат мускулна атрофия и често се появява сенилна деменция. При всяко от тези състояния е трудно за възрастен човек самостоятелно да се грижи за себе си. Готвенето, миенето и изобщо най-елементарните всекидневни дейности се превръщат в изпитание. А при наличие на психични разстройства, свързани с възрастта, възрастните хора могат да си навредят.

ТРУДНОСТИ И ОСОБЕНОСТИ ПРИ ГРИЖИТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА
Отговорните роднини често започват да живеят с по-възрастните си роднини. Те са водени от чувството си за дълг, грижат се за тях, което с времето се превръща в сложна и изтощителна рутина.
Надзорът става изморителен процес, но често не отменя основната трудова дейност. В резултат на това децата или внуците бягат на работното място през деня, прибират се вечер у дома и започват да чистят, мият и хранят. Тоест, той е по-труден от родителския отпуск, дори в смисъл, че дейността не е платена и не елиминира необходимостта от печалба.

Мнозина решават да наемат човек, който да се грижи за възрастния човек. Това прави задачите малко по-лесни, но наетия работник има график, според който в края на работния ден напуска дома, а близките му отново остават сами с нуждите на своя близък.

Какво правите всеки ден, когато сами се грижите за свой роднина:
• Готвите за него и го храните;
• Провеждате хигиенни процедури;
• Купувате лекарства и следите за техния прием;
• Осигурявате грижи за цялото тяло, ако възрастния човек има парализа или частична загуба на двигателната активност.
Това е по-трудно от грижата за малко дете, тъй като сенилната деменция може да бъде придружена от агресия, постоянно мърморене, паника и други прояви.

ГРИЖИ СЕ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА САМОСТОЯТЕЛНО – ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ
Много хора избират да се грижат лично за близките си. Често морално по-лесно е възрастните хора да приемат точно такава опция: те чувстват, че не са изоставени. Има обаче възрастни роднини, които, напротив, изпитват дискомфорт, смятат себе си за тежест за близките си хора.
Ако става въпрос за външни лица, е по-лесно да се разгледат специализирани институции, например домове за възрастни хора.

ПРЕДИМСТВА НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Основният критерий, по който се избират специализираните домове е денонощната грижа. В тези специализирани институции работят служители, които са обучени да се справят в грижите към възрастните пациенти. В тези институции се установява пълно наблюдение, постоянно медицинско обслужване и всички необходими процедури, независимо от здравословното състояние и мобилността на пациента.
Недостатъкът е, че трябва да пътувате, за да посетите своята роднина, но условията са по-удобни. Специализираното денонощно наблюдение на възрастните хора, психологически спокойната среда, комуникацията с връстници – възрастните хора го оценяват.

Ако вашият любим човек страда от психични разстройства, свързани с възрастта, той определено ще бъде по-сигурен в старчески дом, отколкото сам вкъщи.

Какво си заслужава да проучите:

• График на персонала (брой специалисти в различно време на деня).
• Режим и диета.
• Условия за оказване на първа помощ и реанимация, ако е необходимо.
• Поддържане на чисти и уютни стаи.
• Условия за приемане на лекарства, ако пациентът има нужда от тях.
• Специално оборудване за сложни пациенти (легла, хигиенни условия и др.).
• Осигуряване на свободно време и разходки.